
Drip bag to porcjowane saszetki z mieloną kawą, które można wygodnie zawiesić na filiżance i zaparzyć w kilka minut. W rezultacie otrzymujemy czysty napar bez fusów – jakościowo nie gorszy niż ulubiona kawa z dripa w kawiarni.

Drip bagi przywędrowały do nas z Japonii, gdzie zaczęto ich używać już w latach 90. XX wieku. W Europie zdobyły popularność wraz z rozwojem kultury specialty coffee – około 2015 roku. Jeszcze większy boom nastąpił w czasie pandemii COVID-19, czyli od 2020 roku. W czasach, gdy kawiarnie były zamknięte lub trudno dostępne, ludzie zaczęli szukać sposobu, by pić dobrą kawę w domu – bez skomplikowanego sprzętu. Drip bagi okazały się idealnym rozwiązaniem.
Od tego czasu bag drip zdobywa coraz większą popularność, i nic w tym dziwnego. Została stworzona po to, by łatwo zaparzyć kawę w biurze, w domu, a nawet w podróży. Dzięki niej możesz wypić pyszną kawę w dowolnym miejscu na świecie. Brzmi ciekawie, prawda?
Oto główne zalety bag dripa, które to potwierdzają:
Hermetyczne opakowanie chroni świeżość i aromat kawy przez kilka miesięcy, dzięki czemu napar zawsze smakuje pysznie.

Zazwyczaj w jednej saszetce znajduje się 10–12 g kawy, dlatego nie należy zalewać jej zbyt dużą ilością wody.
Optymalna proporcja to 150–200 ml.
Proces parzenia drip baga wygląda następująco:
1. Zawieś saszetkę na filiżance lub kubku.
2. Powoli wlej wodę do pełna i poczekaj, aż całkowicie przefiltruje się przez kawę.
3. Powtórz ten proces kilka razy – każdorazowo czekając, aż woda spłynie.
Czas parzenia to zwykle 2-3 minuty.
Jeśli chcesz uzyskać delikatniejszy napar – dodaj więcej wody. Jeśli wolisz intensywniejszy smak wystarczy 3-4 zalania po ok. 50 ml.
Jeszcze niedawno drip bagi były rzadkością, lecz dziś prawie każda palarnia stara się mieć własne drip bagi.
Różnice wynikają z doboru kawy, receptury i indywidualnego podejścia do procesu tworzenia.
W ofercie Foundation Coffee Roasters znajdziesz zarówno klasyczne warianty w niebieskich opakowaniach –
np. Etiopia, Honduras czy Peru.
Jak i bardziej eksperymentalne wersje w różowych dripach, takie jak:
Colombia Coconut Lemonade – kawa fermentowana z suszonym kokosem, sokiem cytrusowym i cukrem.
Colombia Milan Sakura – o intensywnym kwiatowym aromacie i jagodowym smaku.
Wszystko po to, by Twoja kawa w podróży była naprawdę niezapomniana!

Uwierz nam – po spróbowaniu drip bagów - Twoje życie już nie będzie takie samo!
To tak wygodny i prosty sposób na cieszenie się ulubioną kawą, że szybko staje się codziennym rytuałem.
Nie bój się dać dripom drugiej szansy, jeśli za pierwszym razem coś nie wyszło. Skonsultuj się z baristą, aby dobrać odpowiednią kawę i sposób jej przygotowania. Ponieważ w perspektywie drip bag może stać się niezastąpionym sposobem na przygotowanie kawy w domu, a także ulubionym towarzyszem każdej podróży!