Finałowy dzień Coffee Europe Expo, przypadający na 29 maja, zamieni halę B w intensywnie edukacyjną przestrzeń – pełną aromatów espresso, ciekawostek o kawowych koktajlach i... eksperymentów zmysłowych.
11:00 – Piotr Markowski (Lavazza Training Center)
Jak różne parametry ekstrakcji wpływają na parzenie espresso
Ekspert Lavazzy opowie o tym, jak drobne zmiany – w temperaturze, czasie i ciśnieniu – potrafią całkowicie odmienić smak filiżanki. Idealna prelekcja dla baristów, właścicieli kawiarni i pasjonatów espresso.
12:45 – Mariusz Ćwiklak (Stalgast)
Koktajle kawowe – tradycja kontra nowoczesność
Uczestnicy poznają historię łączenia kawy z alkoholem, przegląd aktualnych trendów i technik, a także wpływ profilu palenia na smak drinków. Nie zabraknie też degustacji koktajlu finałowego przygotowanego w stylu barmańskich zawodów.
14:30 – Przemysław Bocian
Gastrofizyka – jak zmysły kształtują smak
Ostatnia prelekcja dnia zabierze uczestników w podróż po świecie neurogastronomii. Dowiesz się, jak dźwięk, kolor czy faktura wpływają na odbiór smaku kawy i nie tylko.
To wydarzenie zamyka Coffee Europe Expo 2025 z przytupem – łącząc naukę, degustację i doświadczenie w pełnym tego słowa znaczeniu.