Za nami pierwszy dzień największych targów cukierniczych, lodziarskich, piekarniczych i kawiarnianych – Warsaw Sweet Tech 2025
Nie jest jeszcze za późno, by wziąć w nich udział – potrwają do czwartku 11 września w Ptak Warsaw Expo! Tymczasem prezentujemy pierwsze wrażenia naszej redakcji i przedstawiamy dalsze plany organizatorów.
Kiedy tylko weszliśmy do hali Ptak Warsaw Expo w porze południowej, na samym progu zaskoczyła nas przede wszystkim wysoka frekwencja. Mnóstwo odwiedzających przy każdym stoisku, a wystawców równie wielu. Korytarze ze stanowiskami nieco przypominały labirynt bez wyjścia – nie sposób było nie zatrzymać się przy każdym, więc zalecamy zarezerwować sobie choć godzinę lub dwie, by obejrzeć jak najwięcej produktów. Do szesnastej zdążyło się nieco uspokoić, choć zainteresowanie nadal było wyjątkowo duże.
Klucz sukcesu targów tkwi w tym, że wystawcy i oglądający rzeczywiście ze sobą rozmawiali. Na każdym stoisku był do dyspozycji człowiek, który faktycznie stał za swoimi produktami i był w stanie opowiedzieć o nich wszystko. Goście chętnie korzystali z tej możliwości, degustowali produkty i słuchali prelekcji. Swoją drogą, one też były prowadzone w dialogu z widownią – dało się odczuć, że występujący mówili do publiczności i z publicznością, z pełną swobodą i realną chęcią przekazywania wiedzy.
Już od pierwszego dnia targów w Ptak Warsaw Expo program nie pozwalał na ani chwilę nudy. Pomiędzy spacerami wśród najrozmaitszych stanowisk mogliśmy wziąć udział także w szeregu prelekcji, pokazów czy degustacji, m.in.:
Do gustu naszej redakcji najbardziej przypadło szkolenie dotyczące produkcji lodów. Poprowadzili je doświadczeni technolodzy Sempre Group. Składało się z dwóch części odbywających się jednocześnie – teoretycznej prelekcji oraz praktycznego pokazu przygotowywania lodów rzemieślniczych. Etap po etapie mogliśmy obserwować, jak przebiega ich produkcja (to bardzo satysfakcjonujący dla oka proces!), a następnie zostaliśmy poczęstowani porcjami do degustacji. Śmietankowe zachwyciły nas na tyle, że otworzyliśmy oczy ze zdziwienia – nie byliśmy świadomi, że mogą być aż tak dobre! 😅
Najwięcej czasu spędziliśmy zdecydowanie przy wspólnym stoisku Aqua Solution i Coffee Format (D4.02). Szczególnie zainteresowały nas ekspresy z sekcją do parzenia herbaty, tzw. Tea Espresso. Mieliśmy okazję spróbować przygotowanych za ich pomocą napojów i z dużą ekscytacją patrzymy na przyszłość sprzętu – koniecznie musicie tam zajrzeć i sprawdzić sami, bo przygotowana w ten sposób herbata ma – z ręką na sercu – niepowtarzalny smak i nie piliśmy podobnej nigdy wcześniej. Szczególnie mrugamy okiem do fanów kawowych nowinek technologicznych.
Niezwykle dobre wrażenie wywarło na nas również stoisko Prawdziwych Lodów (D3.20). My skupiliśmy się akurat na prawdziwych wypiekach i spróbowaliśmy – w towarzystwie filiżanki espresso i rozmowy z przedstawicielem palarni kawy również należącej do marki – kilku rodzajów ciast z oferty wystawcy. Ptaszki ćwierkają, że na dniach napiszemy o ciastkach trochę więcej, ale na razie pozostawiamy Wam czystą kartę – spróbujcie, bo warto!
Tyle wrażeń, a to dopiero pierwszy dzień targów Sweet Tech 2025 – będą trwać jeszcze przez kolejne dwa (10 i 11 września), więc jeśli nie odwiedziliście ich dzisiaj, koniecznie zarejestrujcie się na stronie (wejściówki są darmowe) i odwiedźcie Ptak Expo. W planach na jutro i pojutrze m.in.:
My nie możemy się doczekać, serdecznie zapraszamy Was do udziału i zapowiadamy, że w najbliższych godzinach będziecie mogli obejrzeć na naszym portalu fotorelację z pierwszego dnia wydarzenia, a na Instagramie kawiarniawarszawa – reelsy i stories! 🍪
Warsaw Sweet Tech to największe w Polsce targi branżowe poświęcone cukiernictwu, piekarnictwu, lodziarstwu i kawie. To wydarzenie łączy wystawców, ekspertów oraz pasjonatów, którzy chcą odkrywać nowe smaki, trendy i rozwiązania technologiczne.
Targi odbywają się w dniach 9–11 września 2025 roku w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą.
Warsaw Sweet Tech 2025 to nie tylko stoiska wystawców, lecz także: pokazy przygotowywania rzemieślniczych lodów, szkolenia cukiernicze m.in. o ptysiach i francuskich financier, prezentacje ekspresów do kawy i nowoczesnych maszyn piekarniczych, degustacje ciast, deserów i napojów, spotkania z mistrzami cukiernictwa i baristami.
Wejściówki są darmowe – wystarczy zarejestrować się na oficjalnej stronie wydarzenia i pobrać bilet wstępu.