Kolejny polski barista podbił międzynarodowy konkurs! Po miesiącach zmagań, treningów i kreatywnych prób z kawą, tytuł Międzynarodowego Baristy Roku 2025 trafił do Stanisława z Green Caffè Nero w warszawskiej Promenadzie.

Jeszcze wczoraj emocjonowaliśmy się sukcesem Oli Orlovej z Costa Coffee, a dziś… kawa znów pachnie zwycięstwem, tym razem w skromnych prograch Green Caffè Nero!
Na co dzień Stanisława można spotkać za barem w warszawskiej Promenadzie. Dziś jego nazwisko wybrzmiewa na branżowych profilach, a statuetka Barista of The Year 2025… jedzie do Polski! :)
To ogromny sukces – konkurs ma charakter globalny, a w rywalizacji biorą udział bariści z wielu krajów. Najpierw Stanisław przeszedł etap lokalny, później europejskie eliminacje i finał w Londynie.

Stanisław na początku zachwycił jurorów doskonale przygotowanym cortado. Potem przyszła pora na autorski napój specialty, czyli kawę, która bez słów ma opowiedzieć indywidualną filozofię baristy w jednym łyku tak skutecznie, by podbić serca sędziów.
Barista z Promenady poradził sobie z tymi zadaniami wzorowo. Warto też wspomnieć o pozostałych finalistach, którzy zawiesili poprzeczkę konkursu niezwykle wysoko. W finale znaleźli się bariści z całego świata: Serdar, Anya, Libby, Elin, Celbina, Argyris i Rachel – każdy z własnym stylem, techniką i pomysłem na kawę.
Zwycięstwo Oli z Costy oraz Stanisława z Nero dowodzą temu, że w Polsce naprawdę rośnie pokolenie baristów, którzy nie tylko parzą kawę, ale ją rozumieją, czują i potrafią opowiedzieć jej historię. Wygrane w międzynarodowych konkursach pokazują, że Polska już nie tylko czerpie inspiracje z rynków zachodnich, ale sama zaczyna je współtworzyć. Nasi bariści są kreatywni, odważni, świetnie wykształceni i potrafią połączyć wysoką jakość z faktyczną wiedzą na temat tego, co robią na co dzień.

Barista of the Year to międzynarodowy konkurs, w którym baristki i bariści sieci Green Caffè Nero rywalizują o tytuł najlepszego na świecie. Oceniane są umiejętności techniczne, smak, kreatywność, wiedza o kawie, a także osobowość i kontakt z gościem.
Tytuł Barista of the Year 2025 zdobył Stanisław z Green Caffè Nero Promenada w Warszawie, który zachwycił jury zarówno klasyką, jak i autorskim napojem.
Uczestnicy przechodzą przez kilka etapów: eliminacje krajowe, międzynarodowe, aż po globalny finał. Każdy etap obejmuje różne zadania: od latte art i espresso, po prezentację autorskiej kompozycji.
Tak! Stanisława można spotkać w Green Caffè Nero w Promenadzie w Warszawie. Prawdopodobnie po wygranej ustawią się do niego kolejki! 😉