Kto nie marzył, żeby zobaczyć, jak najlepsi roasterzy kraju walczą o tytuł? Zgodnie z zapowiedzią SCA Polska impreza odbędzie się od 2 do 4 października 2025 roku w Pile, w siedzibie marki Coffee Machines Sale. Trzeba to sobie wpisać w kalendarz, bo termin jest sztywny - trzy dni intensywnej rywalizacji i kawowego szaleństwa.
Organizator przewiduje 20 miejsc dla roasterów, którzy chcą powalczyć o mistrzowski tytuł i szansę reprezentowania nas na arenie międzynarodowej w sezonie 2026. To nie jest więc wydarzenie, gdzie każdy może stanąć przy piecu, ale lista startowa jest długa i wśród nazwisk są prawdziwe gwiazdy (Robert Rybczynski, Agnieszka Rojewska, Piotr Jeżewski… lista jest szeroka).
To nie są typowe zawody w stylu „ile espresso w minutę”, lecz prawdziwa walka o smak. Zawodnicy będą mieli za zadanie wypalić jak najlepszy blend. To nowość w porównaniu z poprzednimi edycjami, gdzie oceniano pojedyncze originy. Na wyposażeniu będą m.in. piec Stronghold S7 Pro, sampler Nucleus Link, kolorymetr DiFluid Omni i miernik wilgotności DiFluid Omnix. Brzmi poważnie, prawda? Sam próbowałem ogarnąć takie sprzęty i uwierzcie - to nie jest tak, że włączasz guzik i voila, robi się samo. Tu liczy się doświadczenie i nos do profilu palenia.
Impreza będzie miała charakter zamknięty - jak poinformował nas przedstawiciel Coffee Machines Sale, organizator wraz z SCA nie przewidują dodatkowych atrakcji dla publiczności. Całość skupia się wyłącznie na rywalizacji roasterów i ocenie ich umiejętności, więc nie należy spodziewać się targowego klimatu z pokazami czy stoiskami. To wydarzenie dla branży. Czemu to impreza zamknęta?
To nie tak, że ktoś wrzuca ziarna do pieca, wciska guzik i kawa robi się sama. Każdy z trzech dni ma swoją dynamikę i trochę inne nerwy.
Dzień 1 - rozgrzewka i pierwsze profile
Na początek zawodnicy oceniają zielone ziarna i robią sample roasting. Każdy ma ograniczoną liczbę prób, więc trzeba dobrze ustawić profil wypału. Liczy się strategia - źle dobrane parametry mogą pogrzebać szanse na finał. Jury patrzy na technikę i powtarzalność.
Dzień 2 - prawdziwe starcie
Tu zaczyna się produkcyjny wypał. Wszyscy dostają te same ziarna i sprzęt, więc wygrywa ten, kto najlepiej potrafi wyciągnąć smak. Degustacja odbywa się w ciemno, żeby nie było faworyzowania. Wychodzi wtedy doświadczenie, nos do aromatów i refleks - jeden mały błąd i blend wypada z gry.
Dzień 3 - wielki finał
Atmosfera zmienia się - mniej chaosu, więcej skupienia, ale emocje wciąż ogromne. Finaliści przygotowują własny autorski wypał - może to być blend albo single origin. Jury ocenia nie tylko smak, ale też kreatywność i spójność całej koncepcji. Kto wygrywa, jedzie reprezentować Polskę na arenie międzynarodowej. Stawka jest duża, ale klimat pozostaje kawowy, luźny i trochę festiwalowy.
1. Krzysztof Dziardziel
2. Piotr Jeżewski
3. Wojciech Tomasz Kopeć
4. Mateusz Derkacz
5. Agnieszka Rojewska
6. Kacper Chrzanowski
7. Kamil Belniak
8. Kamil Zalewski
9. Igor Stepanov
10. Jarosław Ziółkowski
11. Katarzyna Mikler
12. Kacper Romel
13. Tomasz Rymaszewski
14. Jonatan Goleniewicz
15. Robert Rybczynski
16. Maciej Piwnicki
17. Mateusz Karczewski
18. Marcin Gryc
19. Filip Ślęczek
20. Eryk Wierzchowski
Rezerwa:
21. Bartosz Krywczuk
22. Fryderyk Paszczenko
23. Adam Laska
24. Kiryl Lebedzeu
25. Kajetan Byczyński
26. Dawid Targosz-Zadara
27. Wojciech Rzytki
28. Aleksandra Drzewiecka
29. Michal Bugaj
30. Krzysztof Zamęcki
Życzę powodzenia dla zawodników.
Mistrzostwa Polski Roasters 2025 odbędą się 2-4 października w Pile, w siedzibie Coffee Machines Sale, który jest głównym sponsorem wydarzenia.
Nie. To wydarzenie zamknięte – nie ma sprzedaży biletów ani miejsc dla publiczności. Wstęp mają wyłącznie zawodnicy, jury, obsługa techniczna i partnerzy wydarzenia.
W zawodach wystartuje 20 roasterów, a dodatkowo na liście rezerwowej znalazło się 10 osób. To ścisła czołówka polskiej sceny kawowej – można spodziewać się dużych emocji.
Przez trzy dni uczestnicy będą walczyć o tytuł, przygotowując najlepszy możliwy blend kawy. Do dyspozycji mają topowy sprzęt, m.in. Stronghold S7Pro, Nucleus Link, DiFluid Omni i DiFluid Omnix. Jury oceni profil sensoryczny, technikę, kreatywność i powtarzalność wypału.